Pago Finca Élez víno, Španielsko

Slnečné lúče dopadajú na listy niekoľko sto rokov starých borievkových drevín rastúcich na úpätí kopcov v El Bonillo, v pozadí počuť dutý ale prenikavý spev chráneného Dropa Veľkého a jemný vánok nosí so sebou vôňe rozmarínu, tymiánu, majoránky a iných aromatických bylín. 

 

 Na španielskom území je najvyššou kvalifikáciou a etiketou, ktorú víno môže dostať, Pago. Pago získava elitná skupina najexklúzivnejších vín, ktoré formuje španielska pôda a podnebie. V roku 2002 spoločnosť Finca Élez získala vďaka svojej húževnatosti a dobre vykonávanej práci ako prvá vináreň v Španielsku pre svoje vinice exkluzívne označenie Denominación de Origen (D.O.) – znak originality pôvodu.

 

 

 Práve na takomto unikátnom mieste sa v roku 1992 španielsky herec, režisér a divadelný producent rozhodol založiť vinársto Pago FINCA ÉLEZ. Vinice sa nachádzajú v mestečku El Bonillo v provincii Castilla – La Mancha, 200 km juhovýchodne od Madridu v jedinečnej oblasti bohatej a unikátnej fauny a flóry.

V roku 2016 spoločnosť Pago Finca Élez zmenila majiteľa a viníc sa ujala rodina nadšená pre víno a poľnohospodárstvo. Ich vášeň pramení z profesionálneho života, pretože ide o poľnohospodárskych inžinierov ako aj z ich pôvodu, keďže pochádzajú z El Bonillo

V súčasnosti vinice vyprodukujú ročne viac než 200 tisíc fliaš luxusného vína. Dokonale definovaná vízia spočívajúca v uprednostňovaní kvalitného a šťastného vinárstva pred kvantitou a kombinácia skromnosti, pracovitosti, cieľavedomosti zhmotňuje každé jedno víno z vinárne Finca Élez.

Výroba vína

Vína sú jedinečné, dôkladne prepracované a obsahujú výhradne hrozno z 38,9 hektárov viníc pestovaných v oblasti Pago Finca Elez. Spôsob pestovania obmedzuje produkciu na jeden hektár a síce sa produkuje menej, no zaisťuje sa vysoká kvalita hrozna. Vinice sa nachádzajú v nadmorskej výške 1.080 metrov n.m., čiže na ne dopadá ostrejšie slnečné žiarenie. Počas rastu a dozrievania hrozno zažíva výraznú teplotnú rozmanitosť, ktorá má aj 20-stupňové rozdiely medzi dňom a nocou. Takéto rozdiely zvyšujú hladinu kyslosti a poskytujú tak osviežujúci účinok. Dané podmienky spôsobujú pomalšie a zdĺhavejšie dozrievanie, pri ktorom sa objavuje viac menších bobúľ s vyšším podielom šupky ako dužiny. A triesloviny tiež známe ako taniny, ktoré vplývajú na organizmus ako antioxidanty sa nachádzajú práve v tejto časti bobúľ. Vína získane z takýchto hroznových bobúľ majú veľmi rozmanité farby chuti a suchšiu, hlbokú chuť tanín pocítite najmä v strede jazyka.
    Nadmorská výška a vápenaté pôdy prispievajú k vyššiemu obsahu jemnejších tanín, čo je základným aspektom týchto vín. Zber prebieha v tom najoptimálnejšom možnom čase. Pokiaľ sa hrozno nedostane do vinárstva práve v tých najideálnejších podmienkach, zastavuje sa zber a pokračuje neskôr v malých dávkach, aby sa predišlo nežiadúcej fermentácií a v konečnom dôsledku aj kvaseniu. Kvasenie je zaručené hlavne šľachtenými kvasinkami. Podmienkou ale je aby sa hrozno dostalo tým najzdravším a najrýchlejším spôsobom do vinárstva. Produkcia sa obmedzuje na získavanie vysoko kvalitných a luxusných vín, ktoré odrážajú jedinečné vlastnosti prostredia a viníc Pago Finca Elez.

 

Na objednávku nad €100 dopravu neplatíte!