V roku 1981 vizionár Lucien Fohine spozoroval, že cukrovar na ostrove Nosy Be, severozápadne od centrálneho ostrova Madagaskar, produkuje jedinečné chute a trvalé vône. Po dôkladnom skúmaní zistil, že ide o koreniny ylang-ylangu, ktoré sa prelínajú s koreňmi trstiny, kávy, klinčekov, papriky no najmä v regióne hojne rastúcej vanilky. A keďže si dokážu uchovať chuť a vôňu aj po destilácii, založil spoločnosť na výrobu alkoholických nápojov a pomenoval ju VIDZAR Compagnie
Dzama Rhum je destilát, ktorý sa mieša a plní do fliaš práve v spoločnosti Vidzar, národnom lídrovi vo výrobe a distribúcií alkoholických nápojov. Vidzar je skráteny tvar spojenia „Vieux Rhum de Dzamandzar“ – „Starý rum z Dzamandzaru” a na severe Madagaskaru pojem „Dzama“ značí dôveru medzi blízkymi a priateľmi, takže máte v rukách brata, priateľa, dôverníka.
Spoločnosť dbá na veľkolepý pôvod produktu, no zároveň sa stará o starnutie rumu v rozpore s miestnymi tradíciami. Dokonca používa dubové sudy zo Škótska na vytvorenie archívnych rumov, pretože Lucien má dôveru v škótskych liehovarníkov.
Cieľom spoločnosti je zhmotniť jedinečnosť, rozmanitosť a tvorivosť vyrobenú na Madagaskare. A vďaka slovenskej rodine poctivých podnikateľov ISM-Machovčák a ich vynikajúcim vzťahom s majiteľmi spoločnosti Vidzar Compagnie, Vám dokážeme ponúknuť exkluzívny Dzama rum z Madagaskaru aj na Slovensku.
Základnou surovinou každého rumového destilátu je melasa. Sladká a lepkavá usadenina sa získava z rozdrvenej cukrovej trstiny, ktorú Vidzar zbiera tradičným sekaním mačetami, pričom je nevyhnutné kusy čerstvej rastliny zlisovať a povariť do 24 hodín od zberu. Varením vzniká cukor a spomínaná melasa, ktorá sa následne privedie opäť do varu. Druhý krát prevarená melasa sa mieša s vodou a kvasnicami. Čistota vody je zabezpečená päťdielnym filtračným systémom a na destiláciu rumu sa tiež používa špeciálne droždie, aby došlo k ideálnemu spojeniu medzi rumom získaným z cukrovej trstiny zo špecifických oblastí a rôznymi aromatickými vplyvmi rastlín. Takmer všetky Dzama rumy zrejú v drevených sudoch, čo dodáva číremu rumovému destilátu typické zafarbenie.
Sudy z amerických dubov, v ktorých tieto rumy zrejú, pochádzajú predovšetkým z Chivas Brothers Distillery zo Škótska. Ide o staré americké dubové sudy, ktoré sa predtým používali na výrobu vína, koňaku, bourbonu a samozrejme whisky. Myjú sa citrusovým roztokom, pričom zostáva čerstvá kyslosť, ktorá dodáva rumu úplne iný rozmer s kombináciou klinčekov, vanilky a ďalších rastlín typických pre Madagaskar. Novšie dubové sudy od spoločnosti Limousin sa používajú pri starnutí rumov vyššej kategórie. Táto precíznosť pri výbere prísad je to, čo odlišuje exkluzívne rumy Dzama od ostatných a jeden z mnohých dôvodov, prečo si Vás Dzama rhum získa.
Na objednávku nad €100 dopravu neplatíte!